HTML

Gpor-hányok

Kőkemény gportál kritika, fikázások, miegymás.

Friss topikok

  • Adliz: Helló, nos, erre ennyit tudok írni: Ámen. No, meg: azért az erős, hogy ez csak gp-re igaz, ugyanis... (2008.05.07. 16:31) Du jú szpík ingliss?

Kire ütött ez a gyerek?

2008.04.30. 13:21 :: Keteberd

 

Avagy másolunk, de mégse.

Heló, üdv mindenkinek! Első bejegyzésemben a gportálos másolásokról ejtenék pár szót.
De mindenek előtt a bemutatkozás!

Tehát magamról. Lassan három éve gportált szerkesztek, ezalatt az idő alatt pedig nem kevés dolgot láttam-hol jót, hol rosszat. Van tapasztalatom, elhihetitek. Egy ideje gondolkoztam rajta, hogy mi lenne, ha alapítanék egy ilyen oldalt, és kicsit kritikáznám a gportal rendszerét. Hát, az ötletből valóság lett!

Akkor vágjunk bele!

A jobbklikk-hívők társulata

Emberi mivoltunkból fakad, hogy ha lehetőség van arra, hogy ne nekünk kelljen megdolgoznunk azért, amit szeretnénk, megtesszük. Ennek ékes példája az internetes másolás, ami a gportalon is jelen van.
A jelenségnek több oka is van. Elsőként a már említett lustaság. Mivel a gp-n lévő oldalak túlnyomó részét fiatalok(gyerekek,tinik) szerkesztik, nem meglepő a dolog. Sokan nem veszik a fáradtságot, hogy saját maguk megfogalmazzanak egy szöveget, hanem inkább más(általában nem gportalos, hanem önálló, felnőttek által szerkesztett) weblapokról másolják a dolgokat, hiszen az csak két-három klikkelés, és már ott is virul saját kis oldalukon az áhított tartalom. Jó, képeket nem is fognak készíteni saját maguk, mondjuk kedvenc sztárjukról vagy focistájukról. De kérdem én, hogy akkor miért írja rá sok admin az általa "elsőként a gportálon" megjelenített képre az oldala nevét, és/vagy azt, hogy másolni tilos? Mert ha ezt vesszük alapul, akkor ők is másoltak.
Ha pediglen az egyik szerkesztő a másik oldalán általa is megjelenített képet-szöveget lát, egyből felháborodik, ír a chatbe vagy a vendégkönyvbe, esetleg a gportal fórumába. Egyesek egyből a webmesterhez(a gp szerkesztőségéhez) fordulnak, hogy oldja meg a problémát.
Pedig-szerény véleményem szerint-a vádak általában teljesen alaptalanok, mivel ő is másolt, tehát nincs joga felháborodni azon, hogy más is kitette a saját lapjára.
Ez a probléma pedig, az azonos témájú oldalak elszaporodásával, egyre súlyosbodik. Mivel egy-egy érdekesebb témában(sztárok,filmek,sorozatok,állatok,F1, stb.) egyre több oldal van, nehéz megállapítani, hogy egy más helyen már publikálták-e azt a tartalmat, amiről azt hisszük, hogy mi jelentíjük meg először. Márpedig ha csak két azonos témával foglalkozó oldal lenne, akkor is lennének viták, jelen helyzetben pedig vannak olyan témakörök, ahol több száz is helyet foglal.

Hülyék vagyunk, hát másolunk!


Egy másik ok az ötlettelenség. A mai fiatalság jelentős része képtelen értelmes, összefüggő dolgok alkotására. Lehet, hogy ez durva volt, és egyeseket meg is sértettem vele, de ez az igazság. Az igaz, hogy sok jó, ötletes dolog van a gportalon, de sokszor ugyanarról a lóról húznak le mégtöbb bőrt. Erre egy példa a honlapverseny.
A lényege, hogy ha benevezünk rá, és elég szavazatot kapunk/a rendező egyén a mi lapunkat választja ki, nyerhetünk valamit. Ez önmagában tök jó, de már unalmas, hisz minden második oldalon van, és már semmi érdekes nincs benne. Egyesek úgy próbálták meg feldobni a dolgok, hogy nevet adnak a versenyeknek, és rendszeresen rendezik őket. Ám ez sem segít sokat, ugyanis tök mindegy, hogy a neve (teszem azt) best pages vagy az év honlapja, a cím mögött ugyanaz van.
Aztán ott van a design(kinézet).

Design-center


A mai "menő" gp-s oldalak designja elég hasonló. A menürendszer is pepitában ismétlődik. Ezek miatt, ha benézek valamelyikre, már nem számítok semmi újra. Ennek talán csak annyi előnye van, hogy könnyen tájékozódhatunk. Mondjuk erre meg ott van az oldaltérkép...
Ehhez én mást nem fűznék hozzá, mert ha a többségnek tetszik, hogy semmi újdonságot nem lát, hát legyen.

Végszó

Hát, ennyi. Azt hiszem, kimerítettem a gp-s másolással kapcsolatos gondolataimat. Remélem, tetszett!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gporhanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr42448576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása